hva er osteopati

EN OSTEOPAT SER

kroppen som helhet

Osteopati er vitenskap rundt muskel-skjelettsystemet, og dets sammenheng til alle kroppens vev, som bindevev, organer, sirkulasjonsystemet, nervesystemet og det endokrinesystemet. Som osteopat ser man på kroppen som en helhet, alle deler må fungere for at helse skal opprettholdes. Ofte er problemet et annet sted enn der smerten er.

Osteopati er en manuell behandlingsform som kan hjelpe ved belastningslidelser, skader, kroniske smerter og plager, rehabiliterende etter sykdom, operasjoner og traumer. Osteopatisk behandling er også veldig forebyggende.

Alle vev i kroppen har en funksjon, når funksjonen av et vev som en muskel, en nerve, eller et organ ikke greier å gjøre jobben sin da kommer smerte eller sykdom. Et godt eksempel på dette er den store hoftebøye muskelen psoas, den går fra diafragma (mellomgulvsmuskelen) til hofta, den bøyer hofta og den er med på og ekstendere ryggen, får man f.eks. en vridning i foten kan man få en vridning helt opp til hofta, i bindevev og muskler som gjør at denne muskelen må jobbe annerledes fordi det har blitt en rotasjon i hofta, dermed vil det gå utover både ryggen, mellomgulvet og bekkenet. Noe som kan gi ryggsmerter, bekkensmerter, mageproblemer. Stivhet eller nedsatt bevegelse i ryggen kan gi redusert sirkulasjon eller nervesignaler til spinalnerve som går ut av ryggkanalen vår, og dette vil kunne gi nedsatt nervesignaler og sirkulasjon av det vevet som den aktuelle nerven styrer.

Behandling med osteopati:

Når man behandler med osteopati bruker man kun hendene til undersøkelse og behandling. Som Osteopat er man trent opp til og kunne kjenne små spenninger og nedsatt bevegelse i alle kroppens vev. Vi bruker teknikker som manipulasjoner, mobiliseringsteknikker, tøyninger, ligament og bindevevsteknikker og kranio-sacral behandling.

Hva kan en osteopat hjelpe deg med?

En osteopat oppsøkes ofte ved følgende smerter og plager i muskel- og skjelettsystemet:

Rygg-, bryst- og nakkesmerter
Skulder-, albue- og håndleddssmerter
Hofte-, kne-, ankel- og fotsmerter
Hodepine, svimmelhet og balanseproblemer
Bekkensmerter og andre plager i forbindelse med svangerskap
Funksjonelle plager hos spedbarn
Akutte- og belastningsrelaterte plager
Idrettsskader

I tillegg til dette kan en osteopat oppsøkes ved funksjonelle mage-, tarm- og urinveisplager, fordøyelsesbesvær, halsbrann og sure oppstøt, tung pust og pustebesvær.

Hva kan behandles med osteopati?

Osteopati kan brukes ved akutte og langvarige lidelser av ulik karakter i hele kroppen. Plager som har oppstått etter langvarig lidelser, akutte skader og ulykker. Lidelser etter arrvev som er resultat av operasjoner, etter lokal betennelse, idrettskader og sykdom.

osteopatiens grunnlegger

historie

Grunnleggeren av osteopati er legen Andrew Taylor Still(1828-1917) fra USA. Still var fra barndommen av interessert i anatomi. Han utdannet seg til lege og ble med tiden en aktiv og respektert samfunnsborger, han var imot slaveri og støttet kvinners kamp mot rettferdighet. Still led en stor personlig tragedie da han miste 3 av sine barn og sin far i epidemisk hjernehinne betennelse, denne personlige tragedien førte til at Still forsøkte og finne en bedre vei innom den ortodoxe medisinen. Still begynte å studere kroppens detaljerte anatomi, biomekanik og forholdene mellom sirkulasjon og drenering. Han fant ut at nedsatt funksjon i den normale anatomien og fysiologien førte til redusert helstilstand.

Still åpnet American school of Osteopaty( i dag Kirksville college of Osteopathic Medicine) som var den første skolen i Osteopati.